Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

coffe a FEKETE GYÓGYITÓ

 A kávé gyógyító ereje...

 

 

 

 

kave3.jpg

 

Mendemondák szerint a kávét állítólag a kecskék fedezték fel ezer évvel ezelőtt. Egy afrikai hegyoldalon legelésztek és jó néhány vörös kávébabot is megettek, aminek hatására több éjszakán át ébren maradtak, és a pásztorokat sem hagyták aludni.

 

 

 

 

Hogy igaz-e a történet, nem lehet tudni, de az tény, hogy a kávé az egyik legnépszerűbb ital a felnőttek körében.

Azt már korábban is tudtuk, hogy a mérsékelt mennyiségű koffeinfogyasztás megszünteti az izomlázat és fájdalomcsillapító hatású is, de azt, hogy a szájrák, a mellrák és a visszér ellen is véd.

Véd a lyukas fogak ellen 

0801_mosoly.jpgEgy szépen csillogó mosoly, az ápolt fogak éppúgy fontos részei a megjelenésünknek, mint a ruházatunk vagy éppenséggel a frizuránk. Felmérések igazolják, hogy Magyarországon kevesen fordítanak elég időt a szájápolásra, aminek következtében nagyon sok az elhanyagolt fogsor, a lyukas fog és az ínybetegség. Az olaszországi Anconal Egyetem kutatói vizsgálatok során kimutatták, hogy a kávéban található kiorogénsav, nikotinsav és trigonellin megakadályozzák a fogszuvasodásért felelős Streptococcus mutans elnevezésű baktériumok megtapadását a fogakon

 

 

Enyhíti a szájszagot 

Valljuk be, kevés olyan kellemetlen dolog van, mint a szájszag. Bár korábban a legtöbb helyen azt olvashattuk, hogy a sör és a cigaretta mellett a kávé is felelős a kellemetlen lehelet kialakulásáért, a legújabb kutatások eredményei mégis azt mutatják, hogy egy bizonyos kávékivonat képes a rossz szájszagért felelős baktériumok megszüntetésére. A világhírű szájszag-specialista, Mel Rosenberg professzor és csapata azokat az illatanyagokat tanulmányozta, amelyeket kávéfogyasztás hatására a nyálban élő baktériumok termelnek. Bár a kutatócsoport elsősorban azt akarta bebizonyítani, hogy a kávéfogyasztás milyen rossz hatással van leheletünkre, éppen az ellenkezőjére sikerült rávilágítaniuk. Mel Rosenberg elmondása szerint olyan anyagokat találtak a kávéban, amelyek megakadályozzák a kellemetlen szájszag kialakulását.

Visszér ellen

lab2.jpgEgy felmérés szerint a kávé nem csak a szájápolásban lehet hatásos: azoknak a nőknek a körében, akik rendszeresen fogyasztják ezt a koffeinbombát, kevesebb a visszeres láb, mint azoknál, akik nem élnek ezzel a nedűvel. Ez a vizsgálat húsz évet ölel fel és közel 40 ezer nő egészségi állapota alapján született – az eredmények szerint azok a hölgyek, akik naponta 4-5 csésze kávét is megisznak, ritkábban szenvednek szívbetegségben, valamint visszér vagy más érbetegség is ritkábban fordul elő

 

Mellrák elleni védelem

kave2.jpgA svéd Lund Egyetem és a Malmö Egyetem kutatói kimutatták, hogy a kávé hatással van a női ösztrogén hormon szintjére is. Köztudott, hogy ezeknek a hormonoknak bizonyos összetevői rákkeltő hatásúak – a kávé hatására azonban megváltozik a nők anyagcseréje, ami pedig az ösztrogén hormonokra is kedvező hatással van. Nem utolsó sorban pedig a kávéban található koffein gátolja a rákos sejtek növekedését a szervezetben. Helena Jernström rákkutató közel 500 emlőrákos beteg kávéfogyasztási szokásait vizsgálta. Az eredmények azt mutatják, hogy a kávé hatása attól függ, hogy az illető nő a CYP1A2 nevű gén melyik variánsával rendelkezik. Ez a gén ugyanis egy olyan enzimet kódol, amely mind a kávét, mind az ösztrogént metabolizálja, befolyásolja.

 

Enyhíti a memóriaproblémákak

gondol.jpgA Floridai Egyetem kutatói 55 Alzheimer-kóros egeret vizsgálva állapították meg, hogy a koffein gátolja a betegséget jelző fehérje-lerakódások kialakulását az állatok agyában. A memóriazavarokkal küszködő egerek egyik fele koffeinnel dúsított, másik fele tiszta vizet kapott. Két hónap elteltével a vizsgálatot újra elvégezték rajtuk és azt tapasztalták, hogy a kávézó állatok memóriája sokat javult, sokkal jobban teljesítettek, mint korábban. 

 

 

 

A kávé gyorsítja az anyagcserét
Egy erős fekete, desszert gyanánt: az eszpresszó- és a tejeskávé étkezés után fokozza a gyomorsav és az epeváladék termelődését. Az emésztést, a gyomor és a belek működését így a természetes gyorsító anyagok ismét lendületbe hozzák.

A kávé fokozza a kitartást
hurra.jpgKözismert, hogy a kávé felélénkít. “Hatóanyagai” ébren tartanak és felgyorsítják a légzést. Hogy ezzel együtt a zsírégetés is fokozódik, még nem tudni. Egy sportos tipp: edzés előtt fogyassz koffeintartalmú energiaitalt. A sport után viszont a koffeintartalmú ital már nem a legjobb folyadék-pótlék.

 

 

 

 

A kávé kitágítja az ereket
A koffein gyógyszerek alapanyaga, mert értágító hatása van. Ezért tartalmazzák például a fejfájás elleni gyógyszerek: az egyéb hatóanyagok hatékonyságát növeli. Továbbá tisztítja a légutakat és a légcsövet, és a szívet is erősíti.

 

A kávé teljesen kalóriamentes
Amennyiben lemondasz a tejről és a cukorról, akkor egy csésze kávéval csak úgynevezett energia-fokozóanyagok (szénhidrát, fehérje, zsír) jutnak a szervezetbe. Kutatásokkal azt is bebizonyították, hogy a kávé remek energiapótlék. A kávénak köszönhetően naponta 100 kalóriával többet éget el a szervezet

kave4.jpg

A férfiak az erőset, a nők a gyengébb kávét részesítik előnyben.
Évente 144 liter kávét isznak a magyarok,
 

 

 

 

mely még a sörfogyasztásunkat is megelőzi, ugyanis abból 116 litert fogyasztunk.

 

A kávé javítja az agyi keringést
Az oxigénmennyiség növekedésének köszönhetően az agy vérellátása fokozódik, és a fejben kitisztulnak a gondolatok. Ezért az idősek koncentrációjára különösen jó hatással van a kávé
, bizonyos életkor után már egy este elfogyasztott kávé sem zavarja meg éjszakáját, esetleg éppen nyugodt éjszakájáról gondoskodik.

 

A kávé frissíti a szervezetet
friss.jpgÁltalában az a legfőbb vádpont ellene, hogy bár a fejet ébren tartja, a testből „kiszívja a folyadékot”. A vízhajtó-hatás igaz ugyan, de az csak átmeneti. A szervezet folyadék-egyensúlya hamar helyreáll, és a rendszeres kávéfogyasztóknál hatása egyébként is enyhébb.

 

A kávé erősíti a szívet

A közhiedelem ennek ellenkezőjét hiszi. Pedig a kávé nincs kártékony hatással az egészséges szervezetre, a szívre és az erekre. Egy kutatás során 45 ezer kávézót figyeltek meg két éven keresztül, akik naponta minimum egy, maximum hat kávét fogyasztottak. A magas vérnyomásúak azonban naponta legfeljebb két csésze kávét ihatnak.

 

A meglepő eredmény: a kávé olykor meg is akadályozhatja az agyvérzés és a szívinfarktus fellépését. A szívműtétek száma is alacsonyabb volt a kávézók között. Tartós vérnyomás-emelkedést sem regisztráltak

Megakadályozza az epekő képződését
A rendszeres kávéfogyasztás körülbelül huszonöt százalékkal csökkenti az epekő kialakulásának a veszélyét. Az oka: a kávé az epehólyagot kontraakcióra készteti, a kőalkotó anyagok nem tudnak olyan könnyen kikristályosodni.

Jótékony a májra és a belekre

Kutatások bizonyítják, hogy a kávé egyik hatóanyaga – az úgynevezett klorogénsav – segít a máj- és a bélrák megelőzésében.

Míg a fekete kávéban a klorogén sav tartalom nagyon alacsony, ellenben a zöld kávéban igen magas a klorogén sav tartalom. A  kávéban lévő klorogén sav tartalom meggátolja a zsír felszívódását a szervezetünkben, így az a zsírraktárainkból vonja el az energiához szükséges zsírt, így fogyasztása testzsírvesztéshez vezet, melyet kilókban mérhetünk pár hét alatt is.

 

 

kave.jpg

 

 EGÉSZSÉGÜNKRE!